Det 22:a världsmästerskapet i fotboll är ett mycket kontroversiellt och speciellt sådant. Att VM 2022 spelas i Qatar är vida känt och det blir ingen sommarfest den här gången, i alla fall inte för oss svenskar. På grund av de höga temperaturerna som råder i Qatar på sommaren ska VM istället avgöras under vintertid. Turneringen har premiär den 21 november och pågår fram till 18 december som är datumet för finalen.

Detta är det andra världsmästerskapet i fotboll för herrar som arrangeras i Asien. Det första var VM i Japan och Sydkorea som spelades 2002. Anmärkningsvärt är att det också för första gången blir ett VM som spelas med 32 nationer. År 2026 i USA, Kanada och Mexico kommer det att vara 48 länder som spelar sina matcher.

vm 2022

Historiens mest kontroversiella VM

Att det är ett kontroversiellt VM kan ingen sticka under stolen med. Anklagelser om korruption har riktats med hur det gick till när Qatar fick VM. Men samtidigt fanns där inga möjligheter att flytta VM:et för FIFA då de hade fått betala enorma skadestånd. Valet av arrangörsland har också fått kritik på grund av hur emigrantarbetarna som jobbar med VM-relaterade byggen behandlas. Enligt Amnesty har över 12 000 personer dött under bygget av arenorna.

Men oavsett vilket ska det spelas ett VM i Qatar och vad gäller betting och oddsbonusar kommer allting vara precis som vanligt. Det finns ingen turnering i fotbollsvärlden som har ett lika stort utbud vad gäller odds och marknader än vad som är fallet med VM. Därför kommer vi punters att ha riktigt bra möjligheter vad gäller betting på fotbolls-VM 2022.

Så spelas VM i Qatar 2022

Som vi var inne på i ingressen är detta det sista världsmästerskapet som spelas med 32 lag. Det var år 1998 som VM utökades till 32 lag och efter sex raka mästerskap blir det nu ändring på det. VM 2026 spelas i Mexiko, USA och Kanada och kommer innehålla 48 stycken lag. För Sveriges chanser blir det en något bättre chans att nå VM då Europas platser ökar från 13 – 16.

Men VM 2022 kommer att ha 32 lag och dessa är uppdelade i åtta stycken grupper med fyra lag i varje. Ettan och tvåan från varje grupp går vidare till åttondelsfinal medan trean och fyran åker ur turneringen.

Premiären spelas den 21 november och som vanligt kommer värdnationen att få spela premiären. Sedan fortsätter det med gruppspelsmatcher varje dag fram till den 2 december där grupp G och H spelar sina sista matcher.

Den 3 december börjar slutspelet med åttondelsfinaler som pågår fram till den 6 december. Därefter börjar kvartsfinalerna som avgörs den 9 och 10 december. Semifinalerna spelas den 13 och 14 december och därefter gör förlorarna upp i bronsmatchen den 17 december. Den 18 december avgörs finalen på Lusail Iconic Stadium med plats för 80 000 åskådare.

Spelplatser och arenor i VM 2022

VM 2022 kommer att avgöras i fem städer i Qatar. Det handlar om Al-Khor, Al-Rayyan, Al-Wakrah, Lusail och huvudstaden Doha. Den största arenan är Lusail Iconic Stadium med plats för 80 000 åskådare och det är här finalen kommer att spelas.

I Doha finns två arenor i form av Ras Abu Aboud Stadium och Al Thumama Stadium. Al Wakrah har Al Janoub Stadium medan Al Rayyan har Khalifa International Stadium, Ahmed bin Ali Stadium och Education City Stadium.

Klara länder för VM i Qatar 2022 (uppdateras efterhand)

  • Qatar – värdnation
  • Tyskland – Vinnare UEFA kvalgrupp J
  • Danmark – Vinnare UEFA kvalgrupp F
  • Brasilien – Topp 4 CONMEBOL-kvalet
  • Belgien – Vinnare UEFA kvalgrupp E
  • Frankrike – Vinnare UEFA kvalgrupp D

Lägg långtidsspel på VM

Långt innan turneringen börjar finns det odds tillgängliga. Faktum är att du redan nu hittar odds på VM i Qatar 2022. Du kan oddsa på det lag du tror kommer vinna hela turneringen. I skrivande stund är Brasilien favoriter men vi tror att den regerande världsmästaren Frankrike blir livsfarliga. De har ett oerhört starkt lag och många riktiga världsstjärnor.

På tal om världsstjärnor kan du oddsa på den spelare som du tror kommer att vinna skytteligan. Detsamma gäller antalet assists under mästerskapet. Du kan också oddsa så kallad head 2 head betting mellan två nationer. Till exempel vem som går längst av Tyskland och England eller varför inte Brasilien eller Argentina.

Varje grupp under VM har också specifika marknader. Vilka två lag går vidare från grupp B och hur långt kommer värdnationen att gå i VM? Det finns massor av odds och marknader tillgängliga långt innan premiären.

Odds och marknader på VM i Qatar

På varje individuell match kommer det givetvis också att finnas galet med alternativ. Som vi varit inne på finns det oerhört goda möjligheter för dig som spelare att upptäcka roliga marknader. Varje match kommer att ha över 500 marknader hos vissa spelbolag.

Det är allt från traditionella marknader som 1X2 och resultat. Men också målskytt, antal hörnor, inkast, hur många passningar som slås och mycket mer. Scrolla igenom de olika alternativen på varje match och hitta din favorit.

Så tittar du på VM – live stream av VM 2022 i Qatar

Som vanligt blir det SVT och TV4 som kommer att visa VM. De delar på rättigheterna och kommer att göra så under hela mästerskapet. För den som vill live streama VM kommer det inte att gå att göra hos spelbolagen. Däremot kan du streama matcherna via SVT Play och C More/TV4 Play. På grund av att TV4 är sinnessjuka med reklampauser under mästerskap kan det vara värt att skaffa 1 månads abonnemang under VM hos C More för att få alla matcher reklamfritt.

Når Sverige till VM

Sverige slutade tvåa i gruppen bakom Spanien med bland annat riktigt bittra förluster borta mot Grekland men framförallt borta mot Georgien. Därför kommer Sverige att spela Play Off med tre andra nationer i Europa om en plats i VM 2022.

Sverige gjorde bra ifrån sig under VM 2018 och nådde kvartsfinal efter att ha vunnit gruppen framför Tyskland, Sydkorea och Mexiko. I EM-slutspelet senast blev det tungt uttåg i åttondelsfinalen mot Ukraina efter att svenskarna vunnit sin grupp framför Spanien, Slovenien och Polen. Om det blir något VM i Qatar 2022 kan det bli Zlatan Ibrahimovic sista turnering som professionell fotbollsspelare. Han kommer då vara 41 år gammal. Men även om han gör mål kommer han inte med i rekordböckerna. En viss Roger Milla gjorde mål i VM 1994 när han var 42 år gammal.